2011 ikäluokan harjoituksissa kosketaan paljon palloon ja opetellaan havainnointia

Pallon kesyttäminen alkaa jo lapsena. Siksi F8-ikäluokassa eli vuonna 2011 syntyneiden harjoittelussa korostetaan pallokosketusten määrää.

“Tavoitteena on, että jokainen lapsi koskee harjoitusten aikana 1000 kertaa palloon ja harjoitteet on täten myös suunniteltu siten. Harjoituksissa kuljetetaan paljon, käännytään paljon ja yritetään löytää tyhjää tilaa. Totta kai myös pelataan ja leikitään, mutta tuohon pyöreään esineeseen tutustuminen on se tärkein asia. Pyrimme siihen, että yhdellä valmentajalla olisi kuusi lasta kerrallaan, jotta lapset saisivat paljon toistoja”, Mape Paappanen F-ikäluokan vastuuvalmentaja kertoo.

Paappanen sanoo, että lapsille pyritään opettamaan erityisesti päätöksentekoa ja havainnointia.

“Haluan, että pelaaja joutuu jokaisessa harjoituksessa havainnoimaan, että mitä kentällä tapahtuu eli mihin minun pitää mennä. Pelaajalle luodaan 4-6 vaihtoehtoa, joista hän itse päättää omasta mielestään parhaan. Päätöksiä ei siis tehdä sillä perusteella mitä valmentaja sanoo, vaan miten pelaaja itse tilanteen näkee.”

Suorituksiin ei lähdetä valmentajan pillin vihellyksestä. Lapset reagoivat, kun pallo lähtee liikkeelle, jolloin lapsi kokee aloittavansa suorituksen omasta päätöksestään.

“Meidän valmentajien tehtävänä on antaa työkaluja tekniselle suoritukselle. Monet pelaajat osaavat tehdä oikean päätöksen, mutta heillä ei välttämättä vielä ole teknistä taitoa itse suoritukseen. Mutta päätöksenteko, ja se että uskaltaa rohkeasti tehdä suorituksen sen jälkeen ovat tärkeämpiä asioita tässä vaiheessa”, Paappanen korostaa.

Toiminta F8-junioreissa on hyvin lapsilähtöistä. Tärkeää on luoda mielekäs ympäristö, jossa voi harrastaa mukavaa lajia hyvien kavereiden kanssa ja saada samalla myös uusia tovereita.

“Harrastaminen on sitä, että tehdään hartaasti jotain asiaa, mikä on kivaa. Siksi pidämme huolen siitä, että toimintamme on mielekästä ja monipuolista. Voimme käydä välillä vaikka kiipeilemässä, tehdä kuperkeikkoja ja kärrynpyöriä ja kehittää muutenkin kehonhallintaa. Pienet kun pelailevat ja kisailevat pallon kanssa niin se on parhaillaan aikamoista akrobatiaa”, Paappanen naurahtaa.

F8-ikäluokassa ollaan ensimmäistä kertaa joukkue

F8-juniorit harjoittelevat kaksi kertaa viikossa: keskiviikkoisin kello 16.25-18.00 ja sunnuntaisin kello 10.25-12.00 Säästöpankki-areenalla. Pojat ja tytöt muodostavat omat joukkueensa. Koko ikäluokka harjoittelee kokonaisuudessaan samalla kentällä muodostaen samalla ensimmäistä kertaa joukkueen. Pelaajat jaetaan pienempiin ryhmiin lapsen innostuneisuuden, motivoituneisuuden ja harrastuneisuuden perusteella. Pelaajien on kauden aikana mahdollista liikkua ryhmästä toiseen. Innostuneisuus ja halu pelata jalkapalloa ovat pelaajan tärkeimmät ominaisuudet.

“Pyritään pelaamaan omantasoista jalkapalloa”, Paappanen linjaa.

Kaikille ryhmille taataan yhtäläinen harrastusmahdollisuus ja monipuolinen pelitoiminta. Joukkue osallistuu vuoden aikana kolmeen turnaukseen sekä touko-syyskuun aikana pelattavaan Elenia-peliliigaan. Innokkaimpien ja motivoituneimpien pelaajien on mahdollista ilmoittautua myös perjantaisin järjestettävään taitokouluun, jossa harjoitellaan Paappasen johdolla.

F8-ikäluokassa on mukana lähes 60 lasta, mutta mukaan mahtuu uusia pelureita. Viime vuonna lukumäärä tuplaantui kauden edetessä. Harjoituksiin saa tulla kokeilemaan eikä välittömästi tarvitse sitoutua.

“Mielellään vaan minulle ilmoitus niin tiedän kuinka paljon lapsia on tulossa harjoituksiin”, Paappanen ohjeistaa.

Ilmoittaudu mukaan