Eerikkilän Urheiluopisto – Toimintaa Sami Hyypiä Akatemiassa


Kävin tutustumassa Eerikkilän urheiluopistoon ja Sami Hyypiä Akatemian toimintaan. Eerikkilän urheiluopisto on perustettu vuonna 1949 ja se sijaitsee Tammelan kunnassa Ruostejärven rannalla. Eerikkilän urheiluopistosta löytyy hyvät ja monipuoliset tilat erilaisten urheilulajien harrastamiseen. Jalkapalloilijoille Eerikkilä tarjoaa loistavat ja monipuoliset harjoitteluolosuhteet.

Eerikkilästä löytyy muun muassa täysimittainen jalkapallohalli, jossa on otteluiden tallentamisen mahdollistava kamerajärjestelmä. Sen lisäksi sieltä löytyy jalkapallostadion Eerikkilä Areena sekä jalkapallokenttä, joissa kummassakin on lämmitettävä luonnonnurmikenttä. Näiden lisäksi sieltä löytyy myös lämmitettävä tekonurmikenttä. Nämä kaikki mahdollistavat ympärivuotisen harjoittelun. Eerikkilään on valmistunut myös uusi ylipaineharjoitushalli, jossa voi pelata esimerkiksi jalkapalloa ja salibandya.

Eerikkilän urheilupuistossa käy leireilemässä jalkapallojoukkueita aina A-maajoukkueesta asti. SHA:n toiminnassa Hämeenlinnan Jalkapalloseuralta on syksystä 2017 lähtien ollut mukana kuusi ikäluokkaa, ikäluokat 2008 – 2003. Tällä kertaa leireilemässä olivat ikäluokat 2006 – 2005.

SHA:n toiminta Eerikkilässä koostuu kahdesta kolmen päivän leiristä, jotka järjestetään keväisin ja syksyisin. Joukkueiden ohjelmaan kuuluu kirjallisia koeosuuksia, lajitaitotestejä, fyysisiä testejä sekä otteluiden pelaamista. Valmentajille järjestetään myös omaa koulutusta. Ohjelma on tiukka, mutta kehittymisen kannalta tärkeä.

Testien tarkoituksena on kerätä seuroille tärkeää tietoa pelaajien kehittymisestä. Niiden avulla harjoittelua voidaan parantaa ja jokainen pelaaja voi kehittyä aikaisempaa paremmaksi.

“Valmentajille toiminta SHA:ssa on tärkeää, koska pääsee totuttamaan nuoria junioripelaajia  urheiluelämään. Junioreille testit ovat vaikeita ja haastavat heidät henkisesti. Leirielämä luo näille nuorille pelaajille yhteishenkeä, koska monille se on ensimmäinen kerta pois kotoa.” Kertoo HJS:n vastuuvalmentaja Teuvo Palkki, joka on muun muassa itse pelannut jalkapalloa Veikkausliigassa ja toiminut FC Hämeenlinnan päävalmentajana.

Joukkueenjohtaja Heli Turunen kertoo omasta roolistaan leirillä. “Tehtäväni on lähinnä katsoa lasten perään ja huolehtia joukkueen aikatauluista ja siirtymisistä esim. lajitaitotesteihin ja ruokailuihin, kun valmentajilla on omaa koulutusta.” Leirin merkityksestä junioreille Turunen kertoo: “On tärkeää, kun samat pojat pääsevät yhdessä leireille mukaan. Se luo joukkueelle hyvää yhteishenkeä.”

Nuoret junioripelaajat näyttivät olevan leirillä mukana iloisella mielellä. Välillä ilmeet muuttuivat vakavammaksi, kun oma suoritus lajitaitotestissä lähestyi. Yhteishenki junioreilla näytti todellakin olevan hyvä, kun omia suorituksia vertailtiin toisten kanssa iloisella mielellä.

Vierailu Eerikkilään ja tutustuminen SHA:n toimintaan oli mielenkiintoinen.


Teksti: Aki Huuhtola

Kuvat: Eerikkilän Urheiluopisto