HJS ei käyttänyt omia paikkojaan – FC Espoo rankaisi ottelun lopussa


– Vituttaa, on oikeana pakkina pelanneen Eppu Kallion suorasukainen tiivistys HJS:n ja FC Espoon välisestä ottelusta.

Ja syystä ketuttaakin. Kaurialan nurmella nähtiin tasaväkinen Kakkosen ottelu, jossa olisi voinut käydä kuinka tahansa. Lopputulema oli kuitenkin hämeenlinnalaisittain karvas ja liiankin tuttu, kun Samuli Heiskan 81:llä minuutilla viimeistelemä maali jätti HJS:n täysin ilman pisteitä.

Päävalmentaja Lauri Hakanen oli ottelun jälkeen Kallion tavoin harmissaan.

– Tasainen matsi, joka ratkesi yhteen onnistumiseen. Meillä oli yhtä lailla paikkoja tehdä se yksi maali. On myös osaamista tehdä se viimeinen juttu loppuun asti. Kaikessa muussa siinä välissä pärjäämme riittävän hyvin, mutta voittaakseen pitää tehdä myös maaleja, Hakanen muistuttaa.

HJS oli lähellä maalintekoa ottelun neljännellä minuutilla, kun Jere Suomalaisen antama kulmapotku jäi kimpoilemaan espoolaismaalin edustalle. Santeri Stenius pääsi lopulta tökkäisemään palloa lähietäisyydeltä, mutta tuloksetta.

Seuraavaa maalipaikkaa odoteltiin 20 minuuttia. Suomalaisen kulma löysi Prince Mokuman pään, jonka pusku meni espoolaispuolustajan kautta kuitenkin vain uudeksi kulmapotkuksi.

Hetkeä myöhemmin Bledar Kelmendi oli viedä vierailijat johtoon Valdrin Rashican sivuvapaapotkusta, mutta Johannes Luukkanen torjui erinomaisesti Kelmendin läheltä lähteneen puskun.

Puolen tunnin jälkeen oli jälleen kotijoukkueen vuoro, kun Suomalainen lähetti Eetu Tapanaisen puolittaiseen läpiajoon. Tapanainen ajautui kuitenkin pieneen kulmaan eikä saanut nostettua palloa espoolaisvahti Joona Tiaisen yli.

Minuutti tästä Tapanainen sai loistopaikan. Paavo Ahola nousi vahvasti topparin tontiltaan pallon kanssa aina vierailijoiden rangaistusalueelle asti. Ahola löysi syötöllään Lauri Kestin, joka jatkoi pallon Tapanaiselle pilkun tietämille. Tapanaisen alanurkkaan matkalla ollut sijoitus osui valitettavasti espoolaispuolustajaan tuoden kotijoukkueelle vain kulmapotkun. Seuranneen kulmapotkun jälkitilanteesta Roope Huhtala pääsi yrittämään maalintekoa, mutta ilman onnistumista.

HJS:n paikkojen jälkeen myös espoolaisille syntyi tilaisuus, kun Altin Zeqiri leikkasi vasemmalta laidalta keskelle, josta hän ampui pallon vain hiukan vasemman tolpan ohi. Tauolle siirryttiin tasatilanteessa.

– Vastustajalla oli erittäin vaarallisia hyökkäyspään pelaajia, jotka oli otettava huomioon puolustettaessa. Toiseen suuntaan emme olleet ensimmäisellä jaksolla niin monipuolisia kuin olisimme halunneet. Se oli enemmän tilanteenvaihtopeliä ja pidemmät pallonhallintajaksot jäivät vähiin, Hakanen summaa ensimmäistä jaksoa.

HJS joutui nöyrtymään toisen jakson lopussa

Pelin kaava pysyi lähes muuttumattomana toisella jaksolla.

– Saimme omaan pallonhallintaamme vähän rytmiä. Parhaat tilanteemme pelissä loimme kuitenkin riistoista, joilla saimme riittävästi paikkoja maalintekemiseen, Hakanen kertoo.

Kummatkin joukkueet hätyyttelivät vastustajan maalia kulmapotkuilla kertaalleen ennen ensimmäistä varsinaista maalintekopaikkaa. Rashica murtautui kotijoukkueen rangaistusalueelle Kelmendin seinäsyötön avulla. Matala syöttö HJS:n maalin edestä ei kotijoukkueen onneksi tavoittanut vierasjoukkueen pelaajia ja Kallio siivosi pallon kulmapotkuksi. Seurannut kulmapotku löysi juuri kentälle vaihdetun Heiskan, jonka jatko meni HJS-maalin yli.

Ottelun 68:lla minuutilla HJS lähti syvältä omalta alueelta 3v3-hyökkäykseen. Kesti syötti pitkän kuljetuksensa päätteeksi Tapanaisen, jonka syöttö avasi Steniukselle hyvän vetopaikan. Steniuksen laukaus jäi kuitenkin vaisuksi löytäen lopulta vain Tiaisen sylin.

Hetkeä myöhemmin vaarallisesti peliin tullut Heiska oli lähellä hienoa saksipotkumaalia, mutta laukaus painui hieman ohi HJS-maalin.

HJS sai kylmän suihkun noin kymmenen minuuttia ennen loppua. Miikka Leinosen oikealta laidalta lähtenyt pomppasi onnekkaasti pilkun tietämillä päivystäneen Heiskan. Viimeistelyssä sen sijaan oli onni kaukana, sillä Heiskan laukaus painui varmasti HJS-maalin vasempaan nurkkaan.

Pari minuuttia myöhemmin FC Espoo oli tuplata johtonsa, mutta Luukkasen upea torjunta lähietäisyydeltä lähteneeseen Rashican laukaukseen piti ottelun maalin pelinä.

HJS:n nosti lopussa toppari Huhtalan ylös hakien riskillä tasoitusta. Kotijoukkue pääsikin vielä pariin kertaan yrittämään tasoitusta. Ensin Valtteri Kaarna syötti Tapanaisen loistavaan paikkaan, mutta hänen laukauksensa rangaistusalueen sisältä suuntautui yli maalin. Lisäajalla Giscard Mosamete murtautui oikealta laidalta, mutta hänen matala syöttönsä ei valitettavasti löytänyt kotijoukkueen pelaajia. Näin ollen ottelu päättyi kirvelevään maalin tappioon.

– Yksi onnistuminen väärään päähän johti siihen, että meidän piti ottaa riskiä ja moukaroida palloa hyökkäyspäähän, Hakanen sanoo.

Hakanen ei ollut täysin tyytyväinen joukkueensa toimintaan tasoitusta haettaessa.

– Tapoimme itse kellosta aikaa järjestämällä torikokouksia. Se ehkä osoittaa sen, kuinka paljon pelaajiakin harmittaa, kun siinä kohtaa läikkyy yli. Vastustajalla ei lopussa ollut muuta ideaa kuin pelata aikaa ja päästä meidän ihon alle ja siinä he onnistuivatkin hyvin.

Kallion mielestä kotijoukkueen peli oli kauttaaltaan vaisua.

– Aika ankea esitys oli meiltä tänään. Olimme vaisuja ylhäällä ja tyydyimme siihen, että vastustaja pyöritteli.

Espoolaisten puolikorkean ja korkean välillä vaihdellut prässi tuotti kotijoukkueelle ajoittain ongelmia.

– Oli huolimatonta syöttötyöskentelyä ja rakentelu sakkasi. He prässäsivät aika ajoin korkealta emmekä niinä hetkinä löytäneet tiloja muualta. Jouduimme välillä myös puolustamaan pitkiä aikoja syvällä omalla alueella ja sitten lopulta boksissa hävisimme tämän ottelun.

Tappio tukaloitti HJS:n asemaa sarjan pohjilla. Säilymiseen ei eroa ole kuitenkaan kuin kolme pistettä ja sen tiedostaa myös Kallio.

– Ei tällä ryhmällä usko lopu. Pitkä kausi on jo takana eikä kopissa ole ollut minkäänlaisia notkahtamisen merkkejä. Nyt kun olemme päässeet maistamaan voittamisenkin fiilistä niin ei näitä pelejä mielellään häviäisi, mutta uskon vahvasti, että nousemme vielä.

Myöskään Hakasen usko ei horju, mutta hän muistuttaa, että teot tositilanteissa ratkaisevat.

– Olemme tehneet huiman parannuksen alkukauteen verrattuna ja myös tuloksellisesti olemme parantaneet kesätauon jälkeen. Mutta kuten tänään nähtiin, voittaminen ei ole kovin helppoa ja siihen on tehtävä tolkuton määrä töitä. Epäilystä ei ole ettemmekö haluaisi hommaa kääntää, mutta peli on joka kerta se paikka, missä se halu mitataan treenikenttäpuheiden sijaan.

 

Kokoonpano:

Johannes Luukkanen

Vilppu Leinonen

Roope Huhtala

Paavo Ahola

Eppu Kallio

Jere Suomalainen <—> Giscard Mosamete 66’

Valtteri Kaarna

Prince Mokuma

Lauri Kesti <—> Juuso Huhtapelto 76’

Santeri Stenius

Eetu Tapanainen <—> Aleksi Latvanen 86’

 

HJS pelaa seuraavan kotiottelunsa Kaurialassa keskiviikkona 5.9. kello 18.30 alkaen. Vastassa on tuolloin Grankulla IFK. Tervetuloa!

Kuva: Eppu Kallio ei ollut tyytyväinen perjantai-illan antiin. Kuva: Riku Hasari.