HJS murskasi HIFK/2:n ja heitti hyvästit jumbopaikalle  


HJS nousi pois putoajan paikalta perjantaina, kun joukkue herkutteli maaleilla HIFK/2:sta vastaan. Peräti lukemin 6-1 (2-1) päättynyt ottelu ja varsinkin kotijoukkueen toisen jakson esitys eivät jättäneet epäselvyyttä joukkueiden välisestä paremmuudesta. Hieman paremmalla viimeistelyllä lukemat olisivat voineet olla vieläkin hurjemmat.

HJS aloitti ottelun vahvasti, kun vastikään Turun Palloseuran organisaatiosta Ilvekseen siirtynyt nuori hyökkääjä Mauro Severino oli lähellä päästä maalintekopaikkaan jo ottelun toisella minuutilla HIFK-maalivahti Atte Otrosen emmittyä vastaantulossaan. Kymmenen minuuttia myöhemmin nälkäisesti pelannut Severino sai pallon haltuunsa noin 25:ssä metrissä ja laukoi painavan laukauksen ohi Otrosen vasempaan alakulmaan.

Hetkeä myöhemmin HJS käänsi pelin nopeasti keskiympyrässä tapahtuneen pallonriiston jälkeen. Santeri Steniuksen syöttö löysi Severinon, mutta tämän huono haltuunotto vesitti potentiaalisen läpiajon mahdollisuuden.

HIFK sain ensimmäisen jakson aikana muutaman pidemmän pallonhallintajakson, jolloin HJS oli pakotettu puolustamaan syvältä. Yksi hallinta toi helsinkiläisille ensimmäisen maalipaikan puolen tunnin jälkeen, mutta oikealta laidalta rangaistusalueelle murtautuneen Samu Häkälän veto suuntautui HJS-maalivahti Ville Kalervon näppien ulottuville.

Minuutti HIFK:n paikan jälkeen iski jälleen kotijoukkue. Prince Mokuman upea keskitys löysi topparien välistä Steniuksen, jonka varma pusku alakulmaan sai Kaurialan yleisön äänijäänteet valloilleen.

Nappikeskityksen maaliin tarjoillut Mokuma oli yhtä hymyä ottelun jälkeen. Kauden aikana selvästi miehistynyt ja itseluottamusta kerryttänyt pelaaja oli perjantaina kaksinkamppailujen valtias, ja muodosti Valtteri Kaarnan kanssa vankan keskikentän keskustan kaksikon.

– Tänään oli todella helppoa pelata, kun keskikentällä löytyi paljon tiloja ja saimme käännettyä peliä hyvin ylöspäin. Olemme treeneissä keskittyneet paljon sijoittumiseen ja tilojen hakemiseen, ja tänään pelaaminen tuntui sille, jollaiselle sen pitääkin tuntua.

– Alkukaudella minulle tuli paljon harhasyöttöjä ja pallonmenetyksiä, mutta olen kauden aikana kehittynyt huomattavasti, Mokuma myhäilee tyytyväisenä.

Ensimmäinen jakso näytti kulkevan seesteisesti kohti taukovihellystä, kunnes HIFK pääsi peliin mukaan. HJS kierrätti pallon omalla rangaistusalueellaan Markus Joenmäelle. Joenmäki ohitti kuljetuksella kaksi HIFK:n prässääjää, mutta liian kova kosketus kimmautti pallon kolmannelle HIFK-hyökkääjälle. Joenmäki yritti vielä paikata tilannetta, mutta epäonnekseen kaatoi helsinkiläispelurin ja pallo vietiin pilkulle. Kalervo oli voimaton Miika Lindqvistin rangaistuslaukauksen edessä ja näin tauolle marssittiin numeroissa 2-1.

– Yhtä oman pään virhettä lukuunottamatta ehjä esitys. Ensimmäisellä jaksolla jouduimme puolustamaan vähän enemmän syvällä kuin mitä halusimme ja viettämään jakson lopulla muutaman kerran pitkiä aikoja omalla puoliskolla. Maalipaikkoja se ei tuottanut vastustajalle, ja onneksi olimme siinä vaiheessa johdossa niin rauha pysyi maassa aika hyvin, päävalmentaja Lauri Hakanen analysoi ensimmäistä jaksoa.

HJS-puhuri myrskysi toisella jaksolla

Kentän ehdottomiin kingeihin kuulunut Joenmäki paikkasi virheensä 51:llä minuutilla, kun hän pamautti 20:sta metristä tuomitun vapaapotkun muurin alta maaliin.

– “Maralta” pelimiehen suoritus. Hän paikkasi virheensä toiseen päähään, jolla saimme taas kahden maalin puskurin. Sen jälkeen näkyi selvästi, kuinka jätkillä palasi luotto siihen, että homma hoituu kotiin, Hakanen kertoo.

Seuraavan kymmenen minuutin aikana HJS loi kolme maalipaikkaa, joista viimeisin toi 4-1-osuman. Kaarnan pitkä diagonaalipallo löysi Jere Suomalaisen juoksulinjan. Suomalainen syötti pallon keskellä odottaneelle Lauri Kestille, jonka laukaus kimposi Severinolle. Hän löysi syötöllään takatolpalle kiirehtineen Suomalaisen, jolla oli kaikki aika laukoa lähietäisyydeltä pallo maaliin.

Vain viisi minuuttia myöhemmin syntyi jo kotijoukkueen viides maali. Suomalainen lähetti läheltä kulmalippua tuomitun vapaapotkun matalana etutolpalle, josta Joenmäki ohjasi pallon vasemmalla jalallaan sisään. Maali oli Joenmäelle kauden kuudes.

HJS piti ottelun vankasti kontrollissaan eikä päästänyt helsinkiläisiä maalipaikoille.

– Pelasimme fiksusti vieden peliä syvälle. Maurolta (Severino) saimme sen mitä halusimme, kun omat juoksukoneemme olivat pelikunnoltaan vielä kysymysmerkkejä. Vaihtojen kautta saimme vauhdin säilymään ylhäällä ja saimme ratkottua ottelun paikoista, joita nopeilla hyökkäyksillä loimme, Hakanen toteaa.

HJS:n viimeinen maali syntyi 89:llä minuutilla. Pallo pyöri pitkään helsinkiläisten rangaistusalueella ja ajautui lopulta Kestille. Hän pudotti pallon kuudentoista rajalla päivystäneelle Kaarnalle, joka laukoi voimalla pallon HIFK-maalin alakulmaan.

Kotijoukkue loi paikan vielä seitsemänteen maaliin. Aleksi Latvasen mainio yhden kosketuksen syöttö suoraan ilmasta vapautti Eetu Tapanaisen läpiajoon. Tapanainen syötti pallon vielä poikittain Suomalaiselle, mutta hänen epäonnistunut kosketuksensa vesitti jo varmalle tuoksahtaneen maalin.

Pistesarakkeen kertyminen kolmannessa ottelussa perättäin kirvoitti kotijoukkueen pelaajien suut maireiksi.

– Tuntuu todella hyvältä. Tekemisen meininki on kova ja olemme sopineet, että pelaamme koko sydämillämme ja laitamme kaiken peliin. Nyt näemme, että se tuottaa tulosta ja nyt tehtävänämme on jatkaa hyviä esityksiä, Mokuma kertaa omia ja joukkueen tuntemuksia.

Pienet parannukset eri osa-alueilla ovat Hakasen mukaan alkaneet korrelloitumaan myös pistesarakkeessa. Hakanen muistuttaa kuitenkin, että joukkueen on jatkettava tinkimätöntä työntekoa muutamasta hyvästä tuloksesta huolimatta.

– Keskittyminen ei saa herpaantua yhtään hyvästä tekemisestä ja siitä hyvästäkin tekemisestä on poimittava ne asiat, jotka mahdollistavat hyvien asioiden tapahtumisen, Hakanen muistuttaa.

– Fokuksen on säilyttävä siinä, että kautta on edelleen paljon jäljellä ja peleistä on raavittava pisteitä. Fakta tietysti on se, että lisäpisteitä on paljon mukavampi jahdata tällaisen esityksen jälkeen kuin siten, että meillä olisi ase koko ajan ohimolla.

 

HJS pelaa seuraavan kotiottelunsa Kaurialassa perjantaina 17.8. kello 18.30. Vastassa on tuolloin FC Espoo. Tervetuloa!  

 

Kokoonpano:

Ville Kalervo

Vilppu Leinonen

Markus Joenmäki

Roope Huhtala

Eppu Kallio <—> Toivo Peltoniemi 80’

Jere Suomalainen

Valtteri Kaarna

Prince Mokuma

Lauri Kesti

Santeri Stenius <—> Aleksi Latvanen 80’

Mauro Severino <—> Eetu Tapanainen 62’

 

Kuva: Prince Mokuman dynaaminen kahden suunnan esitys oli perjantaina hienoa katsottavaa. Kuva: Riku Hasari.