JäPS tarjoili HJS:lle Ykköstason opetuksen tylyydestä
Julkaistu: 06.04.2023 13.13

Hämeenlinnan Jalkapalloseura sai eilen arvokasta oppia Järvenpään Palloseuran toimesta siitä, miten pelien kovetessa oman pään virheistä ei selviä kuin ongelmilla.

Ensimmäisen jakson pelaamisessa ei joukkueiden välinen sarjatasoero hirveämmin näkynyt, mutta niin vain JäPS takoi puolen tunnin jälkeen tulleen tehohetkensä aikana pallon kolmesti HJS:n maaliin karaten isäntäjoukkueelta tavoittamattomiin.

Toisen jakson puolestaan vei maaleilla mitattuna HJS 2-1. Loppulukemat kirjattiin lopulta siis muotoon 2-4 (0-3).

”Ensimmäinen puoli tuntia oli mielestäni 50-50-peliä, mutta kahteen minuuttiin teimme kaksi tosi helppoa virhettä ja taulussa oli 0-2. Vastustajalla taisi olla jakson aikana se kolme paikkaa, joista he tekivät kolme maalia. Ensimmäinen puolisko oli meille ennen kaikkea hyvin opettavainen kummassakin päässä kenttää”, totesi HJS:n päävalmentaja Tommi Silvennoinen.

Ottelun ensimmäinen puolituntinen eteni tasaisissa merkeissä. JäPSillä oli etu pallonhallinnan suhteen ja aktiivisesti vasemmalta laidalta Eero Tammisen, Herkko Kuosan ja Gullit Zolameson kautta hyökännyt joukkue piti Oskari Luoman, Innocent Nshizirungun ja Miika Paussun kiireisinä, mutta HJS-kolmikko yhdessä muun joukkueen avulla piti järvenpääläiset pois maalipaikoilta.

Ensimmäisenä pallon maaliin toimitti HJS 27 minuutilla, kun Kalle Kopra prässäsi pallon itselleen ja syötti Oumar Balden hyvään maalintekopaikkaan. Janne Laiho torjui Balden vedon, joka kimposi uudestaan jatkotilanteessa paitsiossa olleen Kopran kautta Balden maaliin runnottavaksi.

31 minuutilla alkoi JäPSin yhdeksän minuutin tehohetki. Zolameso keskitti mainiosti takatolpalle, jossa paluun Pullerille tehnyt Prince Mokuma nousi korkealle ja puski pallon kasvattajaseuransa verkkoon.

Kaksi minuuttia myöhemmin HJS:ää vaivannut perisynti eli oman pään huolimaton pelaaminen käynnisti JäPSin hyökkäyksen, joka päättyi Reza Heidarin 0-2-maaliin. Heidarin laukaus boksin ulkopuolelta muutti suuntaa matkalla maalia kohti jättäen Joonas Immosen vaille mahdollisuuksia.

Pari lupaavaa vastahyökkäystä välissä hukannut HJS sai loputkin jääsuihkun rippeet niskaansa 40 minuutilla, kun JäPS oli keskialueen irtopallossa jälleen vahvempi ja käänsi pelin nopeasti. Omar Jama sai jalan vapaaksi noin 25 metrissä ja laukoi illan komeimman maalin ylänurkkaan.

Toinen jakso

HJS sai salama-alun toiselle jaksolle. Alhaalta asti hyvin rakennettu hyökkäys eteni Luoman vauhdittamana vasenta laitaa pitkin. Keskityspallo tuli lopulta Paussun jalkaan eikä mies erehtynyt.

JäPS oli kuitata kavennuksen jälleen kerran HJS:n menetyksen kautta. Immosen syöttö päätyi suoraan Heidarin jalkaan, jonka nosto osui tolppaan. Kuosa pääsi vielä irtopalloon, mutta tykitti sen reilusti yli.

HJS oli tulla lähemmäksi, kun Kopra karkasi vastahyökkäyksestä puolittaiseen läpiajoon. Laiho JäPSin maalissa kuitenkin tyrmäsi HJS:n kavennushaaveen.

JäPS hyökkäsi vaarallisesti vasemman laitansa kautta tunnin kohdalla. Zolameso keskitti Justus Holopaiselle, joka puski pallon HJS-maalin ylärimaan.

70 minuutin kohdalla JäPS otti itselleen takaisin kolmen maalin turvaetäisyyden. Severi Keskitalo kaatoi rangaistusalueella Berat Kösen eikä pilkkua itse laukomaan mennyt keskikenttäpelaaja antanut armoa.

Vaihdosta toisella jaksolla peliin tulleet Valtteri Lindberg ja Niko Mikkonen kavensivat tilanteen heti seuraavasta hyökkäyksestä aloituspotkun jälkeen. Lindberg syötti ja Mikkonen nosti pallon kauniisti yli vastaan tulleen Laihon.

Ero joukkueiden rutiinitasossa näkyi viimeisen parikymppisen aikana, kun JäPS piti pelitapahtumat helposti näpeissään eikä päästänyt HJS:ää enää yrittämään kavennusta. JäPS kokeili lisämaaleja vielä pari kertaa, mutta lukemat säilyivät muuttumattomina loppuun asti.

”Tauolla vähän muutimme laitapakkien pelaamista, joka johti heti kavennukseen. Onnistuimme pelin aikana välillä ihan hyvin tulemaan pallon kanssa pois paineen alta, mutta tietynlainen kylmyys päätöksenteossa, että syötetäänkö ahtaaseen väliin vai haetaanko jotain muuta ratkaisua, puuttui. Yläprässimme aiheutti välillä myös ongelmia JäPSille, joten hyviä elementtejä oli pelissä mukana”, Silvennoinen sanoi.

JäPSin voittolukemat olivat oikeutetut, vaikka HJS positiivisesti vastustajansa haastoi. Ottelu tarjosi arvokasta oppia Silvennoiselle.

”Varsinkin tylyydestä maalinteossa ja tekemisessä molemmissa päissä kenttää. Ensimmäinen jakso oli koko pelin kuva siinä mielessä.”

Silvennoinen näki, että pelaamisessa päästiin ajoittain taas lähemmäksi haluttua tasoa.

”Ensimmäinen puolituntinen oli vielä parempaa kuin NJS-pelissä ja toisellakin jaksolla oli aikoja, kun pystyimme hyvään esitykseen. Peli menee eteenpäin, mutta nyt on 2,5 viikkoa aikaa karsia omat helpot virheet pois”, Silvennoinen mietti.

HJS:n viimeinen harjoitusottelu ennen Kakkosen alkua pelataan lauantaina 15.4. Lahden Reipasta vastaan. Meijerin kentällä pelattava ottelu käynnistyy kello 15.15.

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)