HJS-futsalissa alkaa valmennuslinjan kehitystyö
Hämeenlinnan Jalkapalloseura RyJulkaistu: 20.09.2024 14.00

HJS-futsalissa alkaa valmennuslinjan kehitystyö

Hämeenlinnan Jalkapalloseurassa alkaa futsalin valmennuslinjan kehitystyö, jota tekevät yhdessä valmennuspäällikkö Jyrki Rohamo ja P19-joukkueen päävalmentajaksi tullut Alex Hård.

”Futsaltoiminnan runko on laitettu pystyyn ja olemme kasvaneet koko ajan näiden kolmen kauden aikana. Nyt on tullut aika, että alamme lujittamaan rakenteita ja rakentamaan hiljalleen lisää tämän pohjan päälle”, Rohamo avaa.

Alkava luomistyö kumpuaa ennen kaikkea kahdesta tarpeesta.

”Haluamme tällä työllä tukea molempia lajeja. Toisaalta tarve tulee siitä, että futsalin avulla voimme tukea jalkapalloilijan arkea ja kehittää esimerkiksi pallonkäsittelytaitoja sekä siitä, että HJS:n kautta on mahdollista erikoistua myös futsalpelaajaksi opettamalla heille enemmän futsalin teknistaktisia puolia. Kehitystyö tulee helpottamaan futsalin harjoittelemista riippumatta siitä, harjoitellaanko lajia futiksen vai futsalin ehdoilla”, Rohamo kertoo.

Työtä Rohamon kanssa tekee Alex Hård, joka P19-joukkueen lisäksi jatkaa Valkeakosken Mad Maxien naisten liigajoukkueen valmennusryhmässä.

”Alex on tehnyt tämäntyyppistä työtä aiemminkin ja tavoitteena on yhdistää olemassa oleva tieto yhteen paikkaan, joka on jatkossa annettavissa nykyisille ja tuleville valmentajille. On tärkeää luoda peruskivi, jonka ympärille voi rakentaa jatkossa enemmän asioita niiden tarpeiden mukaan, mitä eri ikäryhmillä, joukkueilla ja tavoitetasoilla on”, Rohamo muistuttaa.

Hård on ollut mukana Mad Maxien naisten valmennusryhmässä joukkueen perustamisesta eli vuodesta 2017 lähtien. Joukkue on kehittynyt askel askeleelta eteenpäin ja toiminta on mennyt ammattimaisempaan suuntaan jatkuvasti. Mad Max aloittaa toisen kautensa futsalliigassa.

Kokemus Valkeakoskelta kertoo Hårdille, että valmennuslinjan luominen lähtee liikkeelle perusasioista.

”Futsal on vielä niin uusi juttu HJS:ssä, että on pakko aloittaa perustekemisestä treeneissä ja peleissä. Futsal ei toimintana eroa hirveästi futistoiminnasta muuten kuin toki lajisääntöjen ja pelillisten juttujen osalta. Pyrimme saamaan perustekemisen tason sellaiselle pohjalle, josta voi tarvittaessa muokata erilaisia pelitapoja”, Hård sanoo.

Perustekemistä on esimerkiksi futsalissa yleisesti käytettävä jalkapohjakosketus.

”Se on pieni, mutta konkreettinen futsalia koskeva perusasia. Mitä alemmas junioreissa mennään sitä tärkeämpää on opettaa tällaisia asioita, jotta niistä tulee luonnollisia ja jotka kehittävät lajitaitoa. On tärkeää tarkastella ikäluokkakohtaisesti opeteltavia asioita. Mitä vanhemmaksi pelaaja tulee sen enemmän häneltä voi odottaa muistettavia asioita ja silloin voi korostua enemmän taktisuus kuin teknisyys.”

Oli pelaajan erikoistumislaji kumpi tahansa, tai hän harrastaa molempia lajeja omaksi ilokseen, näkee Hård paljon yhtäläisyyksiä lajien välillä.

”Näen asian niin, että ikinä ei voi olla liian tekninen ja teknisyys tukee molempia lajeja. Teknisyys saattaa korostua futsalissa enemmän, mutta ei ole tietenkään mikään este pelata futsalia, vaikka pelaaja ei olisi tekninen. Ja jos futis on pääjuttu, pystyy futsalista löytämään uusia juttuja ja nyansseja omaan pelaamiseen futiksen puolelle.”

Hård korostaa, että maltti tulee olemaan valtti.

”Kun uutta lähdetään tekemään, niin se on vähän testi kerrallaan kulkemista. Terve maltti on säilytettävä mukana.”

Jossain vaiheessa kehitystä mukaan tulee myös kausisuunnitelmat, joissa erilaiset harjoitteluteemat jakaantuvat kausien aikana omiin jaksoihinsa ja sivuteemoihin.

”Se helpottaa valmentajan työtä, kun voi jo valmiiksi miettiä treenit eri teemojen mukaan. Se tuo suunnitelmallisuutta ja konkretiaa arkeen.”

Tuleva futsalkausi kolkuttelee jo ovella. Rohamon mukaan sarjoihin on suunniteltu osallistuvia HJS-joukkueita noin 10‒12. Futsalia harjoittelevia ikäryhmiä on 14. Ensimmäistä kertaa futsalin olemassaolon aikana harjoitusvuorot on nivottu mahdollistamaan sekä futsalin että futiksen pelaamisen.

”Meillä on erinomaiset olosuhteet ja hyviä harjoitusvuoroja, joiden suunnittelussa otettiin huomioon jokaisen ikäryhmän futisvuorot. Halukkaita pelaajia ja vuoroja olisi enemmänkin, mutta pulaa on valmentajista/peluuttajista. Meillä olisi hyvät mahdollisuudet harjoittelulle”, Rohamo kertoo.

Sarjoihin ilmoittautumisen Rohamo kannustaa tekemään heti.

”Ilmoittautumisen takaraja on 1.10. Siihen mennessä pitäisi joukkue olla ilmoitettuna, jotta sarjapelejä pääsee pelaamaan.”

HJS jatkaa myös futsalvalmentajien kouluttamista C-kursseilla.

”Kurssit ovat suoraa jatkumoa viime vuoden hyville kokemuksille. Meillä alkaa olemaan ensimmäistä kertaa valmentajia, jotka ovat itsekin pelanneet futsalia, joten heidän saamisensa valmennuskoulutukseen on yksi kehityksen kulmakivistä”, Rohamo näkee.

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30