12
LOK
13.00
Edustus, Ykkösen nousukarsinta

HJS - Tampere United  3 - 1

Kaurialan olympiastadion

HJS sai terävän alun nousufinaaleihin

Hämeenlinnan Jalkapalloseura ja Tampere United aloittivat nousukarsintafinaalit Ykköseen Kaurialan olympiastadionilla yleisöön menevällä ottelulla.

Tammelan stadionilla pelattavaan toiseen otteluun siirrytään HJS:n 3‒1-johdossa, kun kotijoukkue tarjosi kauden ennätysyleisölleen hyvän esityksen.

HJS tuli otteluun vahvasti ja päättäväisenä siitä, että tänään tahtipuikkoa heiluttaa valkopaidat. Varsinkin muutamassa viime ottelussa heikompaa tasoa ollut pallollinen pelaaminen oli selvästi lähempänä sitä potentiaalia, jota joukkueella on. Vaarallisia maalipaikkoja hallinta ei alkuun tuonut, mutta HJS pystyi pysymään ilahduttavasti pallossa kiinni.

Myös TamU alkoi pääsemään peliin paremmin mukaan ja sai ottelun ensimmäisen maalipaikan vapaapotkusta 13 minuutilla. Joonas Rantala laukoi, mutta Riku Haavisto torjui.

Vapaapotku käynnisti hetkellisen painejakson vierasjoukkueelle, joka piti sisällään muutaman kulmapotkun ja peliä käytiin enimmäkseen HJS:n kenttäpuolella.

Yksi kulmapotkuista osui Rantalan antamana HJS-maalin yläriman kulmaan, tosin Haavisto oli tilanteessa ajan tasalla ja torjuntavalmiudessa.

17 minuutilla Baba Haruna pääsi pyörähtämään HJS-puolustuksen pihdeistä hieman boksin ulkopuolella ja laukoi. Tilanteesta tuli lopulta kulmapotku, kun Jami Kyöstilä sai jalkansa pallon tielle.

19 minuutilla TamU sai pallon maaliin kulmapotkusta. Haruna puski pelivälineen verkkoon, mutta Haaviston vieressä ollut TamU-pelaaja oli paitsioasemassa ja hänen katsottiin häirinneen Haaviston torjuntatyöskentelyä. Lukemat säilyivät siis 0‒0:ssa.

Tilannetta vielä päivitellyt TamU oltiin yllättää heti tämän jälkeen, kun HJS hyökkäsi nopeasti kulmapotkun jälkeiseen suhteellisen tyhjään kenttään. Eetu Kajanto ja Jonni Thusberg saivat luotua yhteispelillä vetopaikan Kajannolle, mutta hänen vetonsa suuntautui Joonas Immosen syliin.

Oman pään kauhuhetken ja sitä seuranneen hyökkäystilanteen jälkeen HJS alkoi saamaan taas hallintaa ottelusta. Kotijoukkue sai maalipaikan puolen tunnin tietämillä, kun Kyöstilä kokeili volleynsa tarkkuutta vapaapotkun jälkitilanteesta, mutta Stadiumin kotiotteluihin tarjoama Nike karkasi taivaalle.

Pienen hetken päästä HJS rakenteli mainion hyökkäyksen, jonka lopputulemana Aleksi Ikonen sijoitti maalia kohti, mutta TamU-puolustajan kautta maalin ohi.

Seuranneesta kulmapotkusta syntyi ottelun avausmaali. Kajanto voitti maalineduspainin ja puski Medon kulmapotkun maalia kohti. Elmeri Supperi laukoi pallon maalin edestä ensin ylärimaan, josta se kimposi juuri sopivasti Thusbergille, joka reagoi nopeasti ja puski pallon kaaressa takakulmaan.

Varsinaisia maalipaikkoja ei ensimmäisen jakson aikana enempää nähty, mutta 37 minuutilla tapahtui pelin kannalta yksi iso hetki. Ardian Kovaqi syötti pitkän pallon Kyöstilän, Supperin ja Harunan taisteltavaksi. Haavisto lähti vastaan rangaistusalueelle tullutta palloa, joka pomppasi korkealle. Haavisto oli pallossa ensimmäisenä, jonka jälkeen pitkällä ja suht korkealla jalalla palloa kurottanut Haruna törmäsi ilmassa Haavistoon. Seurauksena oli toinen keltainen kortti ja ulosajo TamU-hyökkääjälle.

Tauolle siirryttiin numeroissa 1‒0.

HJS:n puolustuslinjassa 90 minuuttia uurastanut Topias Listo oli tyytyväinen tapaan, jolla joukkue otteluun tuli.

”Tänään oli hyvä esitys. Varsinkin alussa tulimme hyvin peliin ja olimme rohkeita. Halusimme päästä niskan päälle ja voitimme kaksinkamppailuja. Ensimmäinen jakso oli kokonaisuudessaan hyvä ja kun pääsimme ylivoimalle, pelasimme fiksusti.”

Toiselle jaksolle lähdettiin siis HJS:n maalin johdossa sekä miesylivoimalla. HJS otti miesylivoimastaan kentällä irti juuri sen mitä pitikin. Palloa ison osan ajasta pitänyt kotijoukkue haki kärsivällisesti lisämaaleja, vaikka aivan alkuminuuteilla oli harhasyötön jälkeen tulla omaan päähän jopa läpiajotilanne.

50 minuutilla HJS pääsi nopeaan hyökkäykseen keskialueen riiston jälkeen. Tauolla kentälle tullut Nestori Meltoranta käynnisti hyökkäyksen, joka kulkeutui Kajannon kautta laitaan Ikoselle. Laituri keskitti takatolpalle Thusbergille, mutta toisen puolen laiturin pusku meni päin Immosta.

55 minuutilla Listo nousi laidalta ja keskitti hyvin maalin eteen. TamU-puolustus onnistui selvittämään tilanteen kulmapotkuksi.

Lopulta 68 minuutilla Kauriala syttyi huutamaan. Huudattajana toimi Prince Mokuma, joka sai pallon Simo Paakkaselta oikealla. Selkä maalia päin ollut Mokuma kääntyi Taha Özcelikiltä, ohitti Jonne Koistisen, eteni boksiin, ohitti vielä yhden puolustajan ja laukoi pallon pienestä kulmasta maaliin Immosen jalkojen välistä.

Ja kaksi minuuttia myöhemmin kotiyleisöä hemmoteltiin uudestaan upealla maalilla. Kyöstilä syötti pallon vapaana olleelle Meltorannalle keskialueella, joka otti tyhjän tilan pois, syötti Thusbergille, joka nousi boksiin, sai jalkansa vapaaksi ja tykitti pallon yläriman kautta yläkulmaan.

73 minuutilla HJS hyökkäsi jälleen. Meltoranta syötti pallon takaviistoon 16-alueen rajalle Medolle, mutta maalintekoyritys levisi liiaksi takatolpan ohi.

HJS:n iltapäivän oikeastaan ainoa kauneusvirhe tapahtui 76 minuutilla. TamU pelasi pallon keskialueella yksin olleelle Matias Sydänmaalle. Hyökkääjä sai pidettyä palloa tarpeeksi kauan ja syötti linjan taakse juoksupallon Arttu Mätölle. Haavisto lähti maaliltaan vastaan ja oli pallossa HJS-lasien läpi katsottuna yhtaikaa Mätön kanssa saaden osuman palloon. Tuomaristo kuitenkin näki, että Haavisto oli ratkaisevasti myöhässä ja pallo vietiin pilkulle.

Pilkkua suorittamaan tuli Rantala, jonka vedossa Haavisto oli hyvin mukana, mutta tarkka laukaus painui aivan maalin nurkkaan. Pelikellossa oli maalin syntyhetkellä aikaa 77 minuuttia.

89 minuutilla TamU sai vielä yhden maalintekoyrityksen. Sydänmaa voitti kaksinkamppailun sivurajalla Supperia vastaan. Hyökkääjä eteni HJS:n boksiin, harhautti itsensä Kyöstilän edestä vetopaikkaan vitosen kulmasta, mutta Haavisto esitti mainion jalkatorjunnan.

90 minuutilla Thusberg taisteli pallon itselleen, jonka jälkeen hän syötti pallon laitaan Listolle. Listo löysi boksista Meltorannan, joka pyörähti jalkansa auki, mutta TamU-puolustus ehti juuri blokkaamaan vedon kulmapotkuksi.

Liston mukaan joukkueen suunnitelmana toiselle jaksolle oli nimenomaan lisämaalit.

”Tavoitteena oli repiä lisää eroa, ja siinä onnistuttiin. Kaksi maalia saimme ja pelasimme mielestäni hyvin. Ainoa mikä jäi harmittamaan, oli se yksi päästetty maali. Mutta niitä tulee välillä eikä siinä ole mitään ihmeellistä.”

HJS:n päävalmentaja Mikko Manninen näki, että kotijoukkueelta nähtiin tänään hyvä kokonaisuus.

”Saimme tänään esiin yhden kauden parhaista suorituksista. Pääsimme kuskin paikalle alusta asti, vaikkei siinä mitään älyttömän vaarallista luotu. Sitten saimme maalin ja totta kai myös punainen kortti muuttaa aina peliä. Toisella jaksolla saimme tehtyä pari maalia, ja jos ennen peliä olisi tarjottu kahden maalin johtoa Tammelaan mentäessä, olisin ottanut sen kirkuen vastaan. Nyt jäi vähän harmittamaan se kavennus, mutta semmoista se välillä on. Kokonaisuudessaan oli hyvä suoritus meiltä tänään.”

Päävalmentajaa ilahdutti myös pitkästä aikaa tehty erikoistilannemaali.

”Se lämmittää aina mieltä. Tiesimme, että TamU on vaarallinen erikoisitilanteissa ja nyt pystyimme itse tekemään maalin niin onhan se hieno juttu”, Manninen sanoi.

Pallollinen tekeminen ilahdutti Listoa.

”Koko treeniviikko oli hyvä. Keskityimme siihen, miten pystyisimme pitämään palloa enemmän ja siinä mielessä valmistautuminen oli hyvä. Kävimme läpi tarkkaan mikä on kenenkin rooli pallollisena ja pallottomana. Kuviot olivat selkeät, jonka vuoksi oli hyvä lähteä kehiin ja peli myös oli hyvännäköistä kentällä."

Kautta on jäljellä enää yksi ottelu, jonka päätteeksi on selvillä toinen nousija ensi vuoden Ykköseen. Manninen muistuttaa, että ottelupari on kesken.

”Puolessa välissä ollaan. Pääsemme peliin hyvistä lähtökohdista. Maalit muuttavat pelejä ja varmaan isoon rooliin nousee se, kumpi tekee Tammelassa ensimmäisen maalin", Manninen totesi.

Myös Listo korostaa, että ottelupari on vasta puolivälissä.

”Olemme kaksi maalia edessä, joten lähtökohta on hyvä. Tiukka matsi varmasti tulee, siitä ei pääse mihinkään. TamU tekee kaikkensa, jotta se saisi iskettyä pari maalia. Mutta luotto on kova, olemme puolustaneet hemmetin hyvin ja sitä jatketaan. Meidän täytyy pystyä pitämään palloa, sillä 90 minuuttia on helkkarin pitkä aika vain puolustaa. Hyvän treeniviikon kautta matsia kohti.”

Kokoonpano:

Riku Haavisto

Topias Listo

Elmeri Supperi

Jami Kyöstilä

Simo Paakkanen

Jonni Thusberg

Medo

Prince Mokuma

Lauri Kesti (Nestori Meltoranta 46’)

Aleksi Ikonen (Aatu Kajanto 81’)

Eetu Kajanto (Valtteri Lindberg 81’)

---

Luukas Meltoranta

Valtteri Ahokas

Kimi Larjanne

Innocent Nshizirungu

Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry (HJS ry)

Härkätie 17, 13600 Hämeenlinna

Y-tunnus: 1582099-2

toimisto@hjs.fi / 045 120 5771

Toimiston aukioloajat:

Ma: suljettu

Ti: 13‒19, ke-pe: 9‒15.30